10 redenen om je kind op Mindfulness training te doen

De laatste jaren worden er steeds meer mindfulness trainingen aangeboden speciaal gericht op kinderen. Daarnaast wordt Mindfulness ook al veel gebruikt op scholen.

Maar waarom is mindfulness nu zo belangrijk en wat kunnen kinderen ervan leren?

1. Het kind wordt bewuster van datgene wat hij/zij nodig heeft en leert hoe daarmee om te gaan

Veel kinderen hebben spanningen en ervaren veel drukte om zich heen. Er komt ontzettend veel informatie op ze af. Nooit eerder kregen kinderen zo jong al zoveel te verwerken aan prikkels. Alles komt via hun mobieltje of computer direct op hen af en ook op school wordt er veel van ze gevraagd. De eisen en verwachtingen liggen vaak erg hoog en kinderen willen graag voldoen aan al die eisen. Social media zorgt er ook voor dat ze altijd online willen zijn en tijd om te ontspannen is er steeds minder.
Elk kind heeft het nodig om tot rust te komen en te weten wat wel of niet bij ze past. Waar ze energie van krijgen of wat hen boos of verdrietig maakt.
Bij mindfulness leren ze te luisteren naar hun eigen lijf, waarbij hun gevoelens en emoties veel informatie geven over dat wat belangrijk is voor ze.

2. Ze worden minder beïnvloedbaar door anderen

Zelfstandigheid vinden ze erg fijn en mindfulness leert hen dan ook het zelf te kunnen. Ze leren een houding, een manier van leven die hen kan steunen op momenten wanneer ze dit nodig hebben.

3. Ze leren omgaan met dagelijkse prikkels, overal en altijd

Mindfulness is een manier van leven die, als je het eenmaal geleerd hebt, in heel je verdere leven kan toepassen wanneer je daar behoefte aan hebt. Hoe jonger je ermee begint, hoe sneller en makkelijker je het ook echt gaat inzetten als manier om je goed te voelen.

4. Angst en depressieve klachten nemen af

In een mindfulness training leert een kind zich bewust worden van zijn gedachten en hoe hij/zij zich daarbij voelt. Sommige gedachten maken hen boos of verdrietig en dan is het fijn om te weten dat je controle hebt over die gedachten en ze kunt verminderen of kunt veranderen in vriendelijke gedachten.

5. De concentratie neemt toe

Tijdens de training leren ze de aandacht te sturen om zo minder afgeleid te worden door prikkels van buiten en gedachten die door hun hoofd schieten. Door dit regelmatig te oefenen wordt hun ‘aandachtsspier’ getraind en de concentratie neemt toe.

6. Ontspanning, rust en lekker slapen wordt bevorderd

Een bijkomend effect van de oefeningen in de mindfulness training is dat de kinderen hun lichaam beter gaan waarnemen. Ze worden zich bewust van spanningen in hun lijf en leren dit los te laten d.m.v. hun ademhaling en eenvoudige yoga oefeningen. 

7. Het contact met anderen wordt beter en zelfs pesten kan hierdoor worden verminderd

Ook leren ze hoe fijn het eigenlijk is om aardig te zijn naar een ander en naar henzelf! Hierdoor ontwikkelen ze meer empathie voor de ander en het vermogen om negatieve gedachten niet meteen te geloven maar ze te veranderen in helpende, positieve gedachten.
Ook gedachten over zichzelf wordt vriendelijker.

8. Kinderen staan nog open om iets nieuws te willen leren

Kinderen zijn van nature leergierig en nieuwsgierig. Ze willen echt weten hoe het werkt en zijn nog niet vastgeroest in oude patronen of oordelen waardoor ze de informatie als een spons in zich opnemen en willen uitproberen. Hierdoor leren ze sneller en makkelijker toe te passen wat tijdens de training aangeboden wordt.

9. Kinderen leren meer vanuit hun lijf en zintuigen waar te nemen, zodat ze leren genieten van het moment, het nu

Mindfulness blijkt erg goed te zijn voor kinderen die veel in hun hoofd zitten. De echte denkertjes. Zij zijn vaak zoveel bezig met hun gedachten dat ze de wereld alleen nog maar beleven vanuit hun “denken” en niet via de zintuigen.
(bijv. hooggevoelige en hoogbegaafde kinderen)
In de mindfulness training voor kinderen is er heel veel aandacht voor het bewust worden van de beleving op dat moment. In het NU. De vraag hoe ze zich NU voelen en waar ze dat dan voelen in hun lijf wordt vertaald in een weerbericht. Hoe is jouw weerbericht op dit moment? Zullen we het eens tekenen? Vertel er eens over? 

10. Mindfulness is goed voor alle kinderhersenen in ontwikkeling

Er zijn al meerdere onderzoeken geweest naar de effecten van mindfulness bij kinderen.
Mindfulness blijkt een groot effect te hebben op het kinderbrein. Vooral op die delen van de hersenen die actief worden bij stress, emoties en agressie. Breinonderzoek heeft aangetoond dat kinderen die mindfulness hebben gedaan of doen, anders omgaan met stressvolle situaties en zich beter in kunnen leven in anderen. Ze maken andere keuzes in conflictsituaties: meer bewust en vanuit rust. Minder vanuit een impuls of drift.

Wil je meer weten over Mindfulness training voor kinderen? Neem dan contact op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *