10 tips uit de praktijk

Wat kun je als ouder doen om je hooggevoelige kind te helpen?

Toen ik zelf moeder was van een tienjarige hooggevoelige dochter wist ik niks van hooggevoeligheid en alles wat daarbij hoorde aan kenmerken. Ik frustreerde me enorm als ik zag dat ze niet lekker in haar vel zat en ik het idee had dat ik haar niet kon helpen.

Tenminste, dat dacht ik toen. En nee, de antwoorden kreeg ik niet zomaar. Maar door veel te lezen kwam ik steeds meer te weten over dit onderwerp en kon ik het gaan toepassen en uitproberen.
Omdat ik weet dat er veel andere vaders en moeders moeite hebben met hun hooggevoelige kind en niet goed weten wat ze kunnen doen om het goed te begeleiden, wil ik graag hier een aantal tips geven waarvan ik weet dat het mij en mijn dochter geholpen heeft.

10 tips uit de praktijk dus

1. Laat uw kind als het uit school komt met rust. Ga niet te veel vragen of begin niet meteen over huiswerk of andere verplichtingen. Rust en verwerking van alle prikkels is nodig en kost tijd. Wanneer je dit wel doet zal hij/zij prikkelbaar reageren of zelfs boos worden.

2. Als uw kind na school of een andere drukke activiteit behoefte heeft aan spelen op de computer, wees daar dan soepel in. Ik vond het zelf eigenlijk helemaal niks, die computer, maar het geeft het kind wel de mogelijkheid om even niet “mee te doen” in de echte wereld. Niet hoeven nadenken over alles wat er de hele dag is gebeurd.

3. Zorg dat veranderingen in de dagelijkse routine indien mogelijk met het kind besproken worden. Hooggevoelige kinderen kunnen echt helemaal van slag zijn door zogenaamde leuke verrassingen. Zo stond ik eens ’s ochtends vroeg aan haar bed met de mededeling dat we naar de Efteling gingen. Dit was een leuk idee geweest als ze het de dag ervoor geweten had. Nu werd ze boos en wilde ze niet mee omdat ze er niet op gerekend had en echt helemaal van slag was. Ook afspraken die gemaakt zijn kunnen niet zomaar weggewuifd worden. Wees zo consequent mogelijk en blijf eerlijk, zonder jezelf goed te praten als iets niet door kan gaan.

4. Neem het kind serieus. Hooggevoelige kinderen hebben het meteen door als je ze niet serieus neemt en zullen jou ook niet meer in vertrouwen durven nemen. Praat met ze op gelijk niveau, vanuit respect voor elkaar en luister echt. Deze kinderen hebben vaak al zoveel nagedacht over het probleem dat ze dit heel goed kunnen verwoorden en ook kunnen aangeven wat ze nodig hebben. Ik heb hierdoor als moeder minstens net zoveel geleerd van mijn dochter als zij van mij.

5. Spreek de dingen uit zoals ze zijn. Als je je als ouder niet goed voelt maar toch doet alsof, voelt het kind meteen dat er iets niet klopt en gaat aan zichzelf twijfelen. Terwijl deze kinderen een uitstekende antenne hebben om sferen en gevoelens van anderen op te pikken. Als je eerlijk durft te zijn over je eigen gevoelens, leer je hen hetzelfde te doen. Gevoelens mogen er zijn en daar mag/moet rekening mee gehouden worden.

6. Zoek met uw kind naar manieren om te ontspannen. Soms kan juist een hele intensieve sport goed zijn, omdat het hen even helemaal uit hun hoofd haalt. Hooggevoelige kinderen zijn vaak echte denkertjes en dan is een sport erg goed. Of dansen, muziek luisteren en/of spelen, buiten spelen, creatief bezig zijn…..wat bij het kind past en waar het een blij gevoel van krijgt is goed. Bij ons werkte een trampoline in de tuin als hoofdleegmaker.

7. Hou rekening met elkaar maar laat elkaar wel weten wat je nodig hebt. Als er meerdere hooggevoelige personen in een gezin zijn, heb je kans dat iedereen om elkaar heen draait en zich aanpast aan de ander om het de ander naar de zin te maken. Uiteindelijk is dan iedereen vooral met de ander bezig en niet met datgene waar je zelf behoefte aan hebt. Zonder het te laten oplopen tot een ruzie waarbij alle opgelopen frustraties eruit komen, kun je beter aangeven wat je nodig hebt en waarom. Zo gaat bij ons bij het tv kijken standaard het harde geluid uit tijdens de reclames omdat ik en mijn dochter hier last van hebben.

8. Geef je kind de ruimte om zelf beslissingen te nemen over dat wat goed voelt en wat niet. Als er bijv. een slaapfeestje is met vriendjes of er wordt iets georganiseerd op school of in de stad, zorg dan dat je kind zelf mag beslissen of het wel of niet meegaat. Als het niet anders kan omdat het een verplichting is, zoek dan samen met je kind naar oplossingen om het hem/haar zo comfortabel mogelijk te maken. Dit kan al iets simpels zijn als een eigen knuffel meenemen, zachte warme kleding, een vriendje/vriendinnetje in de buurt of evt. een mobieltje bij wat oudere kinderen om berichtjes naar huis te sturen.

9. Wat voor ons erg goed werkte was onze zelf opgenomen vrije dag. Doe dit wanneer je kind echt oververmoeid is en echt behoefte heeft aan rust, lekker op de bank liggen met een dekentje, aandacht van mama voor hem/haar alleen, even niks hoeven, nergens aan denken enz. Ik meldde haar dan ziek en die dag rust gaf haar de tijd om even op te laden, dingen te verwerken en de aandacht te krijgen die ze nodig had. Soms gingen we dan lekker wandelen in het bos of aan het strand om echt even uit te waaien en los te komen van dagelijkse beslommeringen. De dag erna kon ze er dan weer tegen.

10. De belangrijkste les die ik geleerd heb in die jaren is wel, dat het begint bij jezelf. Als je als vader of moeder goed voor jezelf zorgt en rekening houdt met je eigen behoeftes en gevoelens, dan is deze houding op zich al het mooiste en beste wat je je kind kan meegeven. De manier waarop jij met de dingen omgaat is bepalend. Wees dus als eerste liefdevol en mild naar jezelf, neem je gevoelens serieus en durf jezelf te laten zien zoals je bent. Het kind zal je voorbeeld willen volgen en vanzelf leren het ook zo te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *