Een waardevolle les tijdens de Mindfulness training

Twee jongens in mijn praktijk. De laatste les was afgelopen en ze kregen de kans om op te schrijven wat ze geleerd hadden en wat ze er van vonden.

Zonder het met elkaar te overleggen schreven beide jongens het volgende op bij de vraag wat ze nog beter wilden leren na deze training:

Leren hoe ik meer van mezelf kan houden.

Ze hadden van alles geleerd en deden vele oefeningen. Ademen uit de buik, stilzitten als een kikker en ervaren dat ze veel gedachtes hadden in hun hoofd en hoe daarmee om te gaan. Maar het moeilijkste van alles was toch wel als ik hen vroeg wat liever voor zichzelf te zijn. Dat ze best eens wat beter mochten luisteren naar zichzelf. Waar hadden ze moeite mee en hoe konden ze zichzelf helpen? Wat hadden ze nodig? Ze wisten het gewoon niet. Of ze kwamen pas na heel lang nadenken met een antwoord.

Houden van jezelf lijkt vaak op de laatste plaats te komen. Eerst maar doen wat anderen van me verwachten. Wat mama wilt, wat de juf wilt, wat mijn vrienden willen. En als ik me niet goed voel zal het wel aan mij liggen. Ik deed vast iets stoms. Ik moet nog beter mijn best doen.

Dat is wat veel kinderen denken en doen.

 

Iedere keer als ik dit thema met kinderen bespreek, merk ik dat ze het niet gewend zijn. Dat ze het raar vinden en egoïstisch om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Als ik dan uitleg dat het voor mama en papa veel fijner is als hun zoon of dochter gelukkig is en aangeeft wat hij/zij nodig heeft, zie ik ze denken. Tja, zo hadden ze het nog niet bekeken. Bij elke training en bij ieder kind geef ik veel aandacht aan het thema: lief zijn voor jezelf. Ik laat ze zelf nadenken over dat wat hen blij maakt. Wat ze kunnen doen bij een bepaald probleem en ik laat hen voelen wat hun grens is. De grens tussen wat nog wel en wat echt niet meer goed voor ze is.

En voelen. Echt voelen vanuit de buik, vanuit het hart. Met de intentie om van jezelf te houden. Precies zoals je bent.

 

De twee jongens begrepen dit wel maar wisten ook dat ze er na deze 8 lessen nog niet waren. Dat ze er nog beter in wilden worden. Gelukkig zat het al wel in hun rugzak aan ervaringen en ben ik blij dat ik ze hier bewust van mocht maken. Ze mogen er nu zelf aan gaan werken. Thuis, op school en bij hun vrienden. Daar is de Mindfulness training ook voor bedoeld. Niet om een uurtje in de week te chillen bij mij op een matje, maar om het toe te kunnen passen in alledaagse situaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *