Hoog gevoelig; herkenning, erkenning en acceptatie

Als vervolg op mijn vorige blog Kenmerken van hoog gevoeligheid bij volwassenen komt nu het aspect Herkenning, Erkenning & Acceptatie van hooggevoeligheid.

Herkenning

Ik heb je nu hopelijk wat meer bewust gemaakt van wat hoog gevoeligheid inhoudt en jij hebt jezelf in meer of mindere mate kunnen herkennen in de eigenschappen zoals aangegeven in mijn vorige blog. Natuurlijk zijn niet alle genoemde punten op jou van toepassing, maar het kan al heel fijn zijn om erachter te komen dat veel eigenschappen die jij ook hebt, gewoon passen bij hoog gevoeligheid. Dat het bij jou hoort en dat het geen beperking hoeft te zijn, als je maar weet hoe je er mee om kunt gaan.
Tijd dus voor erkenning en acceptatie!

Erkenning & Acceptatie

Voor veel volwassenen is er in hun leven weinig erkenning geweest voor hun hoog gevoeligheid. Als kind werd er of geen aandacht aan gegeven of het werd niet serieus genomen.
“hup vooruit, niet zo flauw!”
“nou die tranen weg en doorgaan!”
“luister naar de juf / meneer op school en gedraag je!”
“wat jij zegt kun je helemaal niet weten……!”
Enz. enz.
Dit heeft tot gevolg dat veel volwassen nu vooral geleerd hebben dat ze niet kunnen vertrouwen op hun gevoel, dat ze zich vooral dienen aan te passen en dat ze steeds tegen dezelfde problemen aanlopen. Ze zijn moe na een feestje bij vrienden, ze hebben een overvol hoofd met gedachten en gevoelens, hun lichaam geeft signalen zoals slecht werkende darmen, hoofdpijn of allergie. Ze voelen zich anders en onbegrepen en schamen zich als ze emotioneel worden bij het horen van bijvoorbeeld een klassiek stuk muziek.

Mensen; tijd voor erkenning!!!

Wacht niet tot anderen jou begrijpen. Verlang niet van anderen dat ze zich aanpassen om het jou makkelijker te maken. En gebruik het gegeven dat je hoog gevoelig bent zeker niet als excuus.
Verwacht ook geen kant en klare oplossingen en ga ervan uit dat je niet ”even” kan leren hoe je er mee om kunt gaan. Het kost tijd, je zult terugvallen in oude gewoontes, het zal niet altijd makkelijk zijn en besef dat JIJ het moet doen. Niemand kan beter begrijpen en aanvoelen wat jij nodig hebt dan jijzelf.
Accepteer dat je hoog gevoelig bent met alle eigenschappen die er voor jou bij horen.

Zodra je de strijd opgeeft, je zelf de ruimte geeft om gewoon te mogen zijn wie je bent, precies zoals je nu bent, geef je jezelf de goedkeuring die je zo nodig hebt. Het is niet meer nodig om je te schamen of je helemaal aan te passen om in een bepaald systeem mee te kunnen draaien. Je hebt prachtige kwaliteiten en het is belangrijk om te ontdekken waar jouw kracht ligt en wat jouw manier is om die kracht te tonen aan de buitenwereld. Weet dat je al goed bent en niet hoeft te veranderen.
Het is nu tijd om die mooie kwaliteiten in jou aandacht te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *