HSP

Sensitivia, luisterkind, HSP, vuurtoren

Mijn eigen symbool; de vuurtoren gevormd met de letters H, S en P. Deze letters zijn de eerste letters van de woorden; High Sensitive Persons. Ik heb bewust voor deze letters gekozen omdat ik heel veel van mijn informatie over hoog gevoelige mensen gekregen heb uit de boeken van Elaine Aron. Zij is de grondlegster van het begrip HSP. Zij schreef hier veel boeken over, o.a. het boek; ‘Het hoogsensitieve kind’. Toen ik eenmaal ben gaan lezen over de kenmerken en valkuilen van HSP’s werd voor mij heel veel duidelijk. Zo veel herkenning en zoveel bevestiging in al datgene wat mij al die jaren bezig hield.

Voor meer informatie stuur ik u graag door naar de site: www.hooggevoelig.nl

Op deze site staat veel uitleg over de kenmerken en kun je een test doen om erachter te komen in hoeverre jezelf of je kind hoog gevoelig is. Wat ik erg belangrijk vind, is dat het hoog gevoelig zijn op zichzelf geen last hoeft te zijn. Hoe je er mee omgaat bepaalt voor jezelf of je kind of je er last van hebt of dat je er juist heel veel informatie en kracht uit kan halen. Door er bewust van te zijn en er ook daadwerkelijk iets mee te doen, wordt het juist een hele mooie krachtige eigenschap.

Zo kan ik heel intens genieten van bijvoorbeeld muziek, of van de kat die speelt in de tuin, of een mooi gesprek waarbij we oprecht interesse in elkaar hebben. Gewoon overweldigd worden door een mooi strand of een prachtige bloem. Een kind die spontaan mijn hand pakt en me aankijkt. Zoveel mooie momenten die ik heel intens in me opneem. Gewoon omdat ik daar voor kies en er van wil genieten, op mijn manier. Daarnaast geeft mijn krachtige intuïtie mij veel informatie en zolang ik daar ook echt naar wil luisteren, kan ik er mijn voordeel mee doen. Ik weet beter hoe ik met bepaalde situaties om moet gaan en als ik vertrouw op mijn intuïtie weet ik dat het goed komt. Voor kinderen is dit ook erg belangrijk. Dat ze leren te vertrouwen op hun eigen gevoel. Dat gevoel is namelijk de waarheid! Altijd! Helaas wordt dit vaak niet serieus genomen door de ouders en leren kinderen eigenlijk hun eigen gevoel te negeren. Ze voelen het wel, maar het zal wel niet waar zijn of mama of papa of de juf weten het vast beter. Daarom besteed ik in mijn HSP kindergroepjes altijd veel aandacht aan wat het kind voelt. En ik leer ze erop te vertrouwen en er iets mee te doen.

Mijn doel is dan ook licht te geven aan die kinderen die zoveel moois in zich hebben, maar die dat al een beetje zijn kwijt geraakt of die even bevestiging nodig hebben om dat moois weer te mogen voelen en te laten zien. Net als de vuurtoren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *