Kenmerken van hoog gevoeligheid bij volwassenen

Veel mensen hebben last van de vele prikkels die op hen afkomen gedurende de dag.  De drukke ruimtes op het werk, geluiden van apparaten of computers, informatie die op hen afkomt via social media, beelden die voorbij flitsen, piekergedachten in hun hoofd en vele, vele andere prikkels. Ze voelen wel dat het eigenlijk te veel is en energie kost, maar weten niet hoe ze daar beter mee om kunnen gaan. Ze zijn moe, geïrriteerd of voelen zich niet begrepen. Dit kan betekenen dat diegene hoog gevoelig is, maar er zich niet van bewust is.

Daarom wil ik graag wat vertellen over hoog gevoeligheid, aangezien dit een eigenschap is die bij 15 tot 20% van de bevolking voorkomt. Dat is dus best een grote groep mensen (1 op de 5 à 6) , maar velen van hen weten niet waarom ze zich anders voelen. Waarom het lijkt dat ze de wereld heel anders zien en beleven dan anderen.

Hoog gevoeligheid is geen ziekte, geen stoornis, geen hype en geen zwakheid of soft gedrag.  Het is wel een benaming van een karaktereigenschap die je al hebt als je geboren wordt.  Wat het betekent om hoog gevoelig te zijn is niet zomaar in een paar woorden samen te vatten.  Om het toch te proberen;

  • Hoog gevoelige mensen nemen meer en intenser waar dan anderen.
  • Ze zijn zeer gevoelig voor alles wat hun zintuigen kunnen opvangen.
  • De informatieverwerking werkt uitgebreider en nauwkeuriger.

In de praktijk komt het erop neer dat je je overweldigd kunt voelen door alles in en om je heen.

Om hier beter mee om te kunnen gaan is de eerste stap; bewustwording.

Weten wat de kenmerken zijn van hoog gevoeligheid en alle eigenschappen die daar bij horen.

De tweede stap is; herkenning.

Wat is voor jou van toepassing en is dus herkenbaar?

De derde stap is; erkenning.

Nu je weet of je wel of niet hoog gevoelig bent kun je leren om het te accepteren als karaktereigenschap. Weten dat je kwaliteiten hebt die je positief kunt inzetten i.p.v. alleen maar te ervaren als last.

Op mijn Internet pagina is onder Hoog gevoelig meer informatie en kenmerken van hoog gevoeligheid te vinden. In mijn volgende blog zal ik meer ingaan op zowel de 2e als 3e stap herkenning en erkenning.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *