Mindful tekenen

Mindfulness: in het hier en nu zijn, bewust aandacht geven aan dat wat je zintuigen je aan informatie geven. Je niet mee laten mee slepen door (negatieve) gedachten.

Tekenen: iets afbeelden op papier m.b.v. potlood, verf, etc. vanuit je fantasie of naar waarneming.

Mindful tekenen: al je aandacht geven aan dat wat je wilt tekenen en hierbij al je oordelen en verwachtingen loslaten. Je laat het gebeuren, je handen gaan aan het werk, je zintuigen staan open. Hierdoor ontstaat rust in je hoofd. Creatief bezig zijn zorgt voor ontspanning en lijkt op een soort meditatieve staat van zijn. Mindful dus.:-)

Veel mensen zijn op zoek naar een manier van ontspannen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Zelf was ik op zoek naar een manier om mezelf te resetten nadat ik een nogal heftige periode achter de rug had. Gestopt met mijn baan en afscheid genomen van het juf-zijn na 28 jaar. Mijn hoofd liep vol van alle gedachten en emoties die me dwars zaten. Ondanks dat ik als Mindfulness trainster alle kennis had , kon ik het niet toepassen op mezelf. Op een warme zomeravond kwam ik op het idee om mijn oude hobby weer eens op te pakken: aquarel schilderen. Ik had alles nog ergens in dozen staan dus ik kon meteen aan de slag. Inspiratie had ik nog niet maar ach, daar hebben we Pinterest voor dus voorbeeldplaatjes waren zo gevonden.

En daar begon ik, midden in de zomer terwijl het buiten 30 graden was, aan mijn eerste probeersel. Ondanks dat ik weerstand voelde in heel mijn lijf, zette ik door omdat ik wist dat ik iets moest overwinnen; mijn eigen hoge verwachtingen, eisen die ik aan mezelf stelde, twijfels en onzekerheid. Ik ging door, knoeide wat, begon opnieuw, mengde kleuren verf met water en deed maar wat. Hup, weer opnieuw en nu met meer concentratie. Al mijn aandacht had ik ervoor nodig. Ik keek naar het voorbeeld en tekende en kleurde en voor ik het wist stond het op papier. Helemaal niet perfect maar wauw, wat gaf het me een voldoening.

En wat voelde ik me heerlijk ontspannen. Lichter. Trots. Voldaan.

Wat ik ook opmerkte was dat het zoveel overeenkomsten met Mindfulness had.  Ik was echt uit mijn automatische gedachten gestapt. Alleen maar aan het doen, aan het zijn. In het Nu. Sindsdien doe ik het regelmatig als ik behoefte heb aan rust in mijn hoofd. Ik begin gewoon en zie wel wat er op papier komt. Soms is het mooi, soms is het alleen maar wat gekladder. Dat maakt niet uit. Het voelt gewoon goed.

Dat was mijn motivatie en reden om hier meer mee te doen. Hoe mooi was het om al mijn ervaring van Mindfulness te combineren met mijn hobby tekenen en schilderen? Voor mezelf maar ook voor anderen. Voor die mensen die zoekende zijn naar een manier om even echt een moment voor zichzelf te hebben en daarbij creatief aan de slag willen gaan. Zo ontstond het idee van Mindful Tekenen. Al zoekende op internet bleek het al te bestaan en waren er meer mensen op dit idee gekomen. Er zijn verschillende manieren om hier vorm aan te geven.

Toch wilde ik zo veel mogelijk bij mezelf blijven en daarom koos ik voor kleine groepjes, max. 4 personen om de rust en persoonlijke aandacht te garanderen. Ook gaat het me niet om het eindresultaat maar vooral om het proces. Juist datgene waar je tegenaan loopt is een mogelijkheid om in te groeien. Loslaten van je perfectionisme, oordelen, hoge verwachtingen. Jezelf mogen zijn en respecteren. Bewust worden van al je (negatieve) gedachten. In stilte creatief bezig zijn waardoor er ruimte in je hoofd ontstaat voor nieuwe ideeën.

Vanaf oktober is Mindful Tekenen een onderdeel van mijn aanbod op de woensdagavond en de vrijdagochtend of na overleg een ander tijdstip bij minimaal 2 personen.

Geschikt voor iedereen, met of zonder ervaring.

Heb je interesse en wil je dit eens proberen?

Tijden:

  • Woensdagavond: 19.30 – 21.00 uur
  • Vrijdagochtend: 09.30 – 11.00 uur

Kosten:

  • Losse les: €20,-
  • 10 lessenkaart: €150,-

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *