En hoe Mindfulness daarbij kan helpen. Er zijn veel dingen in de opvoeding waar je tegenaan kunt lopen: je kind die bij het minste al boos wordt, niet wil slapen, slecht eet, ruzie maakt met broer/zus. Het kan ook subtieler bijvoorbeeld als je merkt dat je kind zich afsluit voor jou en je niet echt contact kunt maken. Als het niet wil praten over wat hem/haar dwars zit en zich afzondert, alleen op een kamer. En wat dacht je van lastige pubers die overal een discussiepunt van maken. Soms is het echt een hele uitdaging om het goed te doen en te weten hoe je om kunt gaan met dat lastige gedrag.
Wat ik zelf steeds vaker vertel aan ouders in mijn praktijk, is dat ze de belangrijkste stap zelf kunnen maken door het eens om te draaien. Niet het kind en zijn gedrag willen veranderen maar zelf te veranderen. En met veranderen bedoel ik vooral dat je anders mag gaan kijken naar dat gedrag wat jou zo stoort. Waarom het zo’n probleem is en hoe jij daar op reageert. Mindfulness heeft mij daar veel inzichten voor gegeven die ik zelf iedere dag inzet. Thuis en als juf als ik voor de klas sta, want reken maar dat een groep kleuters ook mij spiegelt en laat zien hoe ik me die dag voel. Een onzekere houding van mijn kant zorgt ervoor dat de kinderen nog eens extra mijn grenzen verkennen en er overheen gaan. Ze willen weten of ik sterk genoeg ben en ze dagen me uit om weer in mijn kracht te staan. Eigenlijk helpen ze me dus om sterker te worden. Dankjewel.
Wat zijn dan die inzichten uit de Mindfulness?
De eerste is een hele belangrijke vind ik en dat is de mogelijkheid die ieder heeft om niet meegesleept te worden door de situatie. Midden in de storm ervoor kiezen om bij jezelf te blijven, aanwezig in het NU en daardoor met je aandacht bij je eigen gevoelens en gedachten. De adem blijven voelen op zo’n moment kan echt een soort anker zijn om niet meegesleept te worden in een automatische reactie. Het geeft je de ruimte om bewust te kiezen voor een andere reactie. De volgende sluit daar meteen op aan en dat is compassie hebben voor jezelf. Je mag de gevoelens toestaan die je op zo’n moment hebt. Wees vriendelijk voor jezelf en duw de pijn of het verdriet niet weg. Deze compassie voor jezelf en je kind zorgt weer voor meer openheid naar elkaar. En heb vertrouwen. Vertrouwen op verandering geeft de verwachting dat het anders wordt en je niet hoeft vast te klampen aan hoe het “hoort” of hoe jij of je kinderen zich zouden moeten gedragen. Dit loslaten geeft meteen rust en berusting in hoe het nu is.
Deze stappen kun je oefenen. Eerst in makkelijke alledaagse situaties. In de ochtend wanneer jullie geen zin hebt om de drukte in te gaan van werk en school of juist in de avond wanneer vermoeidheid speelt. Wanneer je eenmaal hebt ervaren hoe het werkt en hoe het voelt, kun je het gaan inzetten als het echt eens een keer stormt in huis.
Bij deze alvast een paar tips die je meteen kunt uitproberen in het dagelijkse leven met je kinderen:
> Blijf bij het wakker worden eens even liggen om bewust te ademen. Rustig in …. en uit. Het kost geen tijd, wel aandacht. Wanneer kinderen bij je in bed springen kun je het rustig blijven doen en ze vragen om het samen met jou mee te doen.
> Wordt je vaker op de dag bewust van je eigen gevoel, gedachten, emoties. Wat voel je in je lijf? Spanning? Waar zit het en kun je er naar toe ademen? Wat heb jij nu nodig? Geef jezelf op dat moment vriendelijke aandacht.
> Zorg dat je voordat je gaat slapen even de tijd neemt om je gedachten tot rust te brengen door het bijvoorbeeld op te schrijven in een schriftje naast je bed. Ook geweldig goed is het om dit samen met je kind te doen en ieder van jullie te laten vertellen wat er die dag niet goed en juist wel goed ging. Hier zijn mooie boekjes voor te koop zoals het smoelenboekje.
Als laatste wil ik je meegeven: vertrouw op je intuïtie en op de liefde die jullie verbindt. Wat er ook gebeurt of niet gebeurt.
Heel graag help ik je hierbij. Vanaf 12 februari start er een MIO training. (Mindfulness in Opvoeding). Gedurende 8 weken begeleid ik je in dit proces en ga je ervaren dat ook jij dit kan. Gun jezelf deze training en geef jou en je kind weer de aandacht die jullie verdienen.