Graag wil ik jullie mijn ervaringen vertellen over de voordelen van Mindfulness, specifiek voor hooggevoelige kinderen. Deze kinderen hebben begrip en acceptatie van de buitenwereld nodig, maar willen ook graag zelf weten wat ze kunnen doen als ze overbelast raken door te veel prikkels. Mindfulness kan daar erg goed bij helpen, want deze “levenshouding” is erop gericht om de aandacht bij jezelf te houden i.p.v. bij alles om je heen.
Er zijn altijd afleidingen die jouw aandacht vragen, bewust of onbewust. Dat kan van alles zijn: pratende mensen in je omgeving, geluiden van buiten, veranderingen in de planning, een kriebelende trui, een boze vriend(in), te fel zonlicht enz. Deze afleidingen kunnen ervoor zorgen dat jouw aandacht vooral gericht is naar buiten toe. Je eerste behoefte is eigenlijk vermindering van al die prikkels, maar aangezien dit niet altijd kan, is de enige optie om te leren deze prikkels minder in je op te nemen. Dit is voor hooggevoelige kinderen erg belangrijk, omdat zij snel overbelast raken. Hierdoor functioneren ze minder goed en voelen ze zich erg ongelukkig. (boos, verdrietig, eenzaam).
Mindfulness leert hen hoe ze hun aandacht kunnen sturen. Ze worden zich meer bewust van hun eigen gevoel, emoties en behoeftes doordat ze hun aandacht naar binnen richten. Naar dat wat hun lijf vertelt en dat wat ze van binnen voelen. Deze bewustwording is de eerste en ook de belangrijkste stap. Dat wat om hen heen gebeurt blijft hetzelfde, maar de manier waarop ze deze informatie tot zich nemen verandert. Het is juist belangrijk dat een kind leert dat het zelf kan bepalen hoe het omgaat met prikkels die hem energie kosten.
Mindfulness kan hen in alle situaties helpen omdat het naast concrete oefeningen ook een levenshouding is. Het leert de kinderen bewust worden van zichzelf, maar ook hoe daarmee om te gaan. Wat zijn hun gedachten erbij en welk gevoel creëren ze dus voor zichzelf? Gedachten bepalen namelijk ook hoe je je voelt. De kinderen leren tijdens de training positieve filmpjes te maken in hun hoofd en het verschil op te merken tussen negatieve gedachten (filmpjes) en vrolijke gedachten. Ook leren ze in het NU te zijn, in het moment i.p.v. te blijven denken aan wat geweest is of wat komen gaat. Hun eigen gedachtes zorgen er namelijk ook voor dat hun hoofd vol raakt en dit draagt bij aan de overprikkeling, dus overbelasting. Gedachtes zijn maar gedachtes en daar hoef je geen aandacht aan te besteden als je daar voor kiest.
Een vriendelijke houding en compassie voor henzelf en de ander zorgt ervoor dat ze beter voor zichzelf gaan zorgen en echt rekening gaan houden met dat wat ze voelen en wat ze nodig hebben. Door deze levenshouding te integreren in alles wat ze doen en daarbij concrete oefeningen zoals de buikademhaling aan te leren, is deze training perfect voor hooggevoelige kinderen. Ze krijgen zelfvertrouwen en voelen zich beter bestand tegen invloeden van buiten. De automatische piloot wordt een bewuste piloot.
Heb je interesse in een Mindfulness training voor jouw hooggevoelige kind?
Stuur dan een berichtje via de contact pagina.