Mindfulness in opvoeding

Iedereen die terug denkt aan zijn kindertijd heeft daar allerlei herinneringen aan. Sommige zijn fijn en positief, andere zijn minder leuk of zelfs erg negatief. Deze herinneringen vormen jou in de manier waarop je zelf je kinderen opvoedt. Als je vroeger bijvoorbeeld bent gepest, dan ben je daar bij je eigen kinderen extra alert op. Je wilt voorkomen dat ze hetzelfde meemaken als jij en onbewust zit er nog een stuk onverwerkt verdriet in je wat nog om aandacht vraagt. Zodra je merkt dat je eigen kind maar iets zegt over pesten reageer je daar dus op vanuit je eigen perspectief. Door die gekleurde bril zijn er allerlei gedachtes en gevoelens die jouw reactie beïnvloeden. Je kunt sneller boos worden of extra beschermend. Dit gebeurt natuurlijk onbewust en is ook heel begrijpelijk.

Wat er eigenlijk gebeurt wanneer je moeite hebt met het gedrag van je kind, is dat er weerstand is. Weerstand tegen dat wat er is. Dat je het liever anders wilt en dus krampachtig je best doet om dat gedrag te veranderen. Hierdoor wordt het probleem vaak alleen maar groter. Zowel jij als je kind voelen zich niet begrepen. Iedereen heeft uiteindelijk de behoefte om gezien en gehoord te worden, maar dat contact is er dan even niet. Het echte contact van hart naar hart. Om dat contact in stand te houden is het belangrijk dat je het gedrag los gaat zien van je eigen persoonlijke verwachtingen en echt vanuit een vriendelijke, niet oordelende houding leert kijken naar dat wat er is op dat moment. In het NU.

Met MIO leer je bewust te kiezen voor een reactie of gedrag in plaats vanuit de automatische piloot. Als je normaal meteen moppert als je kind het speelgoed niet opruimt, kun je je bewust worden van je eigen gevoel op dat moment. Stel dat je boze gevoelens hebt, onderzoek dan eens waarom je zo boos bent. Wat is precies je verwachting, wat wil je anders en wat is je weerstand? Op dat moment kun je uit de automatische piloot stappen en geef je jezelf ruimte om een andere reactie te geven. Meer vanuit liefde voor jezelf en voor je kind, waar jullie beide een goed gevoel bij hebben. Bijvoorbeeld om af te spreken het speelgoed na het eten samen op te ruimen en dan gelijk de spullen te pakken voor de volgende dag op school. Of er gelijk een gezellig momentje voor jullie 2 van te maken. Het is maar waar je voor kiest om aandacht aan te geven.

Om dus echt iets te willen veranderen aan de situatie, aan het gedrag van je kind ga je onderzoeken en opmerken wat er zich in jouzelf afspeelt op zo’n moment. Wat voel je, wat merk je op in je lijf, wat denk je? Wat is je verwachting en waarom? Is deze verwachting reëel en voor wie dan? Voel je vooral weerstand? Wat zou er gebeuren als je die weerstand opgeeft en het laat zijn zoals het is? Waar ben je bang voor? Durf je te vertrouwen op je eigen intuïtie en wijsheid? Mag je het ook even niet weten van jezelf en mag je je gevoelens laten zien aan je kind?

Wat hebben jij en je kind nu, op dit moment nodig?

Heb je interesse in deze MIO training? Kijk hier voor meer informatie over de MIO training.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *