Mindfulness les 3; proeven, ruiken, horen, zien en voelen

De derde les gaat over het gebruik van onze zintuigen. Dat wat je ziet, proeft, ruikt of hoort is een directe ervaring. Het is er op dit moment. Door alle aandacht te richten op deze zintuigen zijn we even niet bezig met ons denken. Zodoende leren we meer objectief waar te nemen, alsof je het voor de eerste keer ervaart.

Deze dag kwamen de kinderen al vanzelf naar de speelzaal en zochten ze allemaal weer een matje op. Ontspannen gingen ze zitten en sommigen gaven aan nieuwsgierig te zijn wat we deze keer zouden gaan doen. Ze hadden er echt zin in.

Ze begonnen deze les met het voelen en waarnemen van onze stemming op dat moment. Dat werd vertaald als een soort weerbericht. De kinderen mochten vertellen wat voor weer het bij hen was; storm, regen of scheen de zon? En ook werden ze zich ervan bewust dat deze stemming niet lang hoefde te duren, maar dat deze gedurende de dag kan veranderen.
De meeste kinderen konden goed aangeven hoe ze zich voelden. Bijv. zonnig, maar toch wat wolkjes omdat ze opzagen tegen de prik die ze nog zouden krijgen bij de GGD of bij een ander heel veel smog omdat hij hoofdpijn had en het niet helemaal lekker ging.
Hierna las ik een verhaal voor waarin duidelijk werd gemaakt dat ieder mens verschillende stemmingen kan hebben en dat deze er gewoon mogen zijn. Niets of niemand hoeft te worden buitengesloten. Het mag er allemaal zijn.

Vervolgens deden we een onderzoek met onze zintuigen. Ieder kind kreeg een rozijntje in de hand. Zonder oordeel of gedachte mochten ze de rozijn bekijken alsof ze het voor het eerst zagen. Ook voelden we de rozijn, we roken eraan en tenslotte proefden we het ook.

Dat resulteerde in mooie uitspraken:
Ik zie een uitgedroogd beest.
Ik voel allemaal randjes, net als de tegels bij ons thuis.
Ik ruik zuur en zoet tegelijk.
Ik hoor allemaal elektriciteitsvonkjes.
Ik proefde eerst helemaal niets, net als spuug, maar nu proef ik ineens heel veel.
Er komt heel veel sap uit en het is heel zoet.

Zonder dit zo te benoemen, ervaarden ze allemaal een intensere beleving van hun zintuigen. En juist dat was waar deze les over ging. Als afsluiting kregen alle kinderen nog een werkboekje mee waar oefeningen in staan die ze thuis of op school mochten gaan doen.

Over een week gaan we dit samen bespreken en hebben dan alweer de 4e les; deze gaat over geduld, vertrouwen en loslaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *