Mindfulness; meer dan ademoefeningen en stilzitten

Mindfulness is natuurlijk een geweldige manier om even uit je gedachten te komen en daardoor ontspanning te ervaren. De ademhaling is daarbij een veelgebruikte tool om echt die aandacht te richten naar jezelf. Het haalt je even uit die mallemolen van het leven. Even alleen aandacht voor de adem, voor je gevoel, voor dat wat je nodig hebt.

Maar Mindfulness houdt veel meer in. Het is namelijk een levenshouding waarbij hele mooie, waardevolle thema’s terugkomen. Zo is er de vriendelijke houding naar jezelf en de ander. Voor veel mensen is dit helemaal niet zo eenvoudig. Dat vriendelijk zijn voor een ander lukt meestal wel. Maar om echt altijd vriendelijk te zijn naar jezelf? Om echt compassie te hebben met je eigen ikje, dat is toch echt wel een uitdaging. Hoeveel mensen kraken zichzelf af in hun gedachten? Hoeveel mensen vinden zichzelf niet goed genoeg? Hoeveel mensen durven echt zichzelf te zijn en dankbaar te zijn voor wie ze zijn? Zelf vind ik dit dus een heel belangrijk thema, want die houding naar jezelf toe is zo belangrijk. Het bepaalt echt of je met plezier leeft, of dat je altijd het gevoel hebt tegen de stroom in te moeten zwemmen en je hoofd overeind moet blijven houden. Houden van jezelf zorgt er ook voor dat je makkelijker kan omgaan met anderen en hen kan accepteren precies wie en hoe ze zijn. Er is geen strijd of competitie nodig, alleen maar liefde.

Een ander belangrijk thema in Mindfulness is vertrouwen en loslaten. Erop durven vertrouwen dat het leven je geeft wat je nodig hebt. Om ervan te leren, om te groeien en om gelukkig te zijn. Loslaten hoort hier ook bij. Loslaten van jouw verwachtingen. Hoe het volgens jou zou moeten zijn. Hoe mensen moeten zijn waar je mee omgaat en wat jijzelf zou moeten kunnen en weten. Wanneer je die hoge verwachtingen loslaat, komt er ruimte. Ruimte om te accepteren hoe het is. Ruimte om dankbaar te zijn voor wat er al wel is en wat je wel kan en weet en doet enz. Het brengt zoveel rust om niet altijd iets te willen veranderen. Vertrouwen geeft je meer vrede. Het loslaten van iets zorgt ervoor dat je de andere mogelijkheden gaat zien.

Wat ikzelf het allermooiste thema bij Mindfulness vind, is het thema: wat is geluk?
Geluk is iets wat we allemaal zoeken. Maar hoe doen we dat?
Bij mijn Mindfulness opleiding werd het volgende hierover gezegd: “geluk is een moment waarop je volkomen open en helemaal aanwezig bent bij dat wat heel fijn is of mooi. Als je kunt blijven bij dat wat je hart raakt en niets gaat denken of doen om het anders te maken (Eline Snel)”. Het is dus eigenlijk het bewust toelaten van die kostbare momenten die vanzelf helemaal goed zijn en het niet vast willen houden.

Tijdens mijn training probeer ik de kinderen dan ook bewust te maken dat hun geluk niet afhangt van de hoeveelheid speelgoed of de dure mobiel die ze willen, maar dat het vaak veel kleiner en eenvoudiger is. Bijvoorbeeld als ze zomaar een compliment krijgen van de juf of als ze iets kunnen wat ze eerder nog niet konden. Of als hun vriendje of vriendinnetje hen troost als ze verdriet hebben. Als het erop aankomt zijn mensen het gelukkigst als er van ze gehouden wordt zonder dat er voorwaarden aanhangen. Als ze mogen zijn wie ze zijn want Mindfulness leert ons: je bent goed zoals je bent.

Mindfulness is dus zoveel meer dan alleen die adem- en stilzitoefeningen.
Wil je eens vrijblijvend kennis maken met deze mooie training?
Vraag dan een workshop aan of geef je kind op voor de training.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *