Mindfulness op school

Op mijn basisschool ga ik dit jaar naast mijn rol als leerkracht ook een andere rol vervullen, namelijk die van mindfulness trainster. Ik was altijd al erg geïnteresseerd in hooggevoeligheid en hoe dat bij kinderen tot last kan zijn in hun functioneren. Ik zag kinderen die minder goede resultaten haalden omdat ze faalangstig waren of kinderen die spanning kregen op momenten dat ze getoetst werden.

Daarom volg ik op dit moment de opleiding van Mindfulness bij Eline Snel. Zij heeft een mindfulness training opgezet speciaal bedoeld voor kinderen van 4 t/m 14 jaar. Leerkrachten, kindercoaches, therapeuten e.d. kunnen deze opleiding volgen zodat ze deze lessen zelf kunnen geven in hun groep, klas enz. Om deze opleiding te mogen volgen dien je eerst zelf een training te hebben gedaan van acht weken, zodat je zelf hebt kunnen ervaren wat het met je doet. Hoe voelt het om je aandacht te trainen en wat heeft dit voor effect op je leven?

Wat mij echt aanspreekt, is dat de oefeningen heel eenvoudig zijn en toch veel effect kunnen hebben. Alleen al de bewustwording van het feit dat je je aandacht kan sturen is bijzonder.
Een focus op je ademhaling kan ervoor zorgen dat je even geen last hebt van drukke gedachtes of vervelende gevoelens. Je adem zorgt ervoor dat je niet afdwaalt maar in het moment bent, in het NU, zonder oordeel.

Daarnaast kan het ook andere kwaliteiten ontwikkelen, zoals concentratie, geduld, vriendelijkheid en verdraagzaamheid. Vanaf volgende week ga ik deze methodiek toepassen bij kinderen van hoogbegaafdheidsgroepen op een basisschool in Roosendaal.
Ik neem jullie graag mee tijdens mijn reis van trainster in opleiding. Wat kom ik tegen, hoe reageren de kinderen erop en wat kunnen ze er zelf mee in hun dagelijkse leven?

Mijn eerste les staat in het teken van observeren en concentreren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *