Mindfulness? Voor kinderen? Is dat niet een beetje te zweverig? Of te zware kost om met kinderen te doen? En wat kan mijn kind daar nou van leren? En al zo jong? Dat kunnen ze toch nog niet!
Dit zijn veel voorkomende reacties die ik te horen krijg.
Graag wil ik dan ook mijn enthousiasme delen over mijn Mindfulness training, speciaal voor kinderen. Gewoon omdat ik zie hoe leuk kinderen het vinden en hoeveel ze ervan opsteken. En omdat ik denk dat heel veel kinderen hier baat bij zouden hebben als ze last hebben van drukte in hun hoofd, concentratieproblemen, negatieve gedachtes, last van boze buien, slaapproblemen, hoog gevoelig zijn voor prikkels. Het is heel goed voor kinderen die zich sterker willen voelen, zelfverzekerder.
Ten eerste: Mindfulness is niet zweverig
Het zijn hele praktische concrete oefeningen die het kind zelf leert toepassen in situaties waarin het nodig is. Een voorbeeld hiervan is de ademhaling. De adem is rustgevend, brengt de aandacht uit het hoofd en zorgt voor afvoer van spanning en stress. Diverse leuke oefeningen om goed te leren in- en uitademen zijn de bellenblaasoefening, het windmolentje en het blaasspel.
Ideetjes om met je kind op een leuke manier ademoefeningen te doen:
- koop 2 bellenblaaspotjes en kijk wie de grootste, meeste, kleinste bellen kan blazen.
- koop 2 windmolentjes en kijk wie het molentje het langst kan laten draaien.
- maak van kleine bouwblokjes een circuit waar je een pingpongballetje doorheen blaast.
- ga liggen en leg een knuffel of pittenzakje op de buik en laat het knuffeltje op en neer gaan, bewust uit de buik ademen dus.
- teken een berg, stijl omhoog en langzaam dalend omlaag, op een groot vel, en adem mee als je vinger de lijn volgt: diep inademen (omhoog) dan even de adem inhouden (boven op de berg) en dan heel zacht en lang uitademen (omlaag).
Ademen is echt zo belangrijk, vooral het uitademen/ blazen geeft ontspanning in het lijf. Alle spanning wordt eruit geblazen.
Ten tweede: Mindfulness is geen zware kost maar is juist heel toegankelijk
Daarnaast kan op heel speelse manieren aangeboden worden. Zo krijgen de kinderen bijvoorbeeld allemaal een doosje die ze mogen versieren. Hierin komen kaartjes waarop de complimenten staan die ze hebben gekregen van ouders, familieleden, vriendjes, de juf, enz. Dit maakt hen zo trots en blij en maakt hen bewust van hun kwaliteiten en positieve karaktereigenschappen. Mindfulness leert het kind om vriendelijk te zijn naar de ander, maar vooral ook naar zichzelf.
Ten derde: Ze leren ontzettend veel tijdens de training
Zo is er een oefening waarbij de kinderen stilzitten met hun ogen dicht met hun aandacht naar binnen toe, naar de adem. Een ander kind mag hen dan proberen af te leiden door geluid te maken en druk te doen. De zittende kinderen leren dat ze met hun aandacht bij zichzelf kunnen blijven en niet altijd iets hoeven te doen met de prikkels van buiten. Ze leren hun aandacht te sturen wat weer goed is voor de concentratie.
Voor de kinderen is dit vaak een openbaring en een prachtig leermoment.
Een andere leuke oefening is de spaghetti test. Ze mogen hun lichaam eerst helemaal stijf en lang maken als een spaghetti sliert die nog in de doos zit. Dan gaan ze zogenaamd de pan in met warm water en worden hun lichamen helemaal slap en ontspannen. Als ze dit vaker doen, merken ze spelenderwijs op dat hun lichaam heel anders aanvoelt als je het aanspant of als je de spanning juist loslaat. Dit spelletje vinden veel kinderen erg grappig om te doen en werkt ook echt. Ze doen dit voor het slapen gaan in hun bed en merken dat ze daarna veel makkelijker in slaap vallen.
Ten vierde: Mindfulness kan al met kinderen vanaf 4 jaar
Ik doe veel oefeningen gewoon bij mij in de kleuterklas en ze hebben het vanaf de allereerste keer fijn gevonden. Juist als ze zo jong zijn vinden ze het helemaal niet raar en doen ze alles vol enthousiasme mee. Ik laat hen ademen uit de buik door er een pittenzakje op te leggen en te laten bewegen op de golven van de adem. Ik laat ze inademen en heel hard uitblazen als ze boos zijn en ze vinden het heerlijk om gewoon even stil te zitten, net als het kikkertje in een vijver. Stilzitten en luisteren naar de geluiden buiten de klas. Zo eenvoudig maar effectief. Ze ervaren weer even de stilte in henzelf en voelen zich rustig worden.
En ja, ze gebruiken het ook zelf als het nodig is. Als ze het maar regelmatig geoefend hebben.
Het wordt dan een normaal hulpmiddel wat ze kunnen inzetten als ze even boos of verdrietig zijn of als het ze even te druk wordt.
Mindfulness is een hele vriendelijke manier om een kind te leren omgaan met zijn gevoelens, gedachten, emoties en prikkels in en buiten hem. De concentratie wordt beter doordat het kind de aandacht kan sturen, ontspannen gaat beter en het kind leert te luisteren naar wat het lichaam aangeeft.
En wanneer deze oefeningen vaker herhaald worden en er ook thuis aan gewerkt wordt, zal het een manier van leven worden waar het kind zijn hele leven profijt van heeft.
Wil je meer weten over mijn manier van werken en mijn training?
Mail me dan op mail@sensitivia.com