Mindfulness voor kinderen

Na een periode van rust, lekker niets moeten en geen planning of afspraken, begint het bij mij weer te kriebelen. Ik merk dat ik weer behoefte krijg aan iets nieuws. Aan nieuwe ervaringen, ontmoetingen met mensen, nieuwe inzichten die mij doen groeien en ja, het klinkt misschien gek, maar ik heb ook zin in het nieuwe schooljaar.

Het komende schooljaar ga ik namelijk iets doen wat nieuw voor me is. Omdat mijn interesse vooral ligt bij hoog gevoelige kinderen, heb ik al lange tijd behoefte om daar iets mee te kunnen doen. Iets waar deze kinderen echt wat aan hebben en waar ze sterker van worden. Maar hoe kan ik dat doen? Ik, kleuterjuf, parttimer, rustig en aangepast zodat niemand mij opmerkt? Wat kan ik eigenlijk echt betekenen voor alle kinderen die zoveel moeite hebben met het huidige onderwijssysteem? Die helemaal overprikkeld thuis komen en dan moe zijn of slecht in hun vel zitten?

Als ik terugkijk naar afgelopen schooljaar zie ik wel dat ik al vele stappen gezet had, voordat er een mooi plan voor mij kon worden opgezet. Ik was al volop bezig met mijn eigen praktijk, waarin ik afstemmingen maakte voor volwassenen en kinderen die hulp nodig hadden op sociaal-emotioneel gebied. Vooral hoog gevoelige mensen kwamen op mijn pad en mijn doel werd steeds duidelijker.
Mijn doel was en is: kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze beter kunnen omgaan met alle prikkels die op hen afkomen en leren luisteren naar hun lichaam, naar hoe ze zich voelen en daar ook rekening mee houden. Zodat ze minder overweldigd worden en sterker in hun schoenen komen te staan.

Op een dag heb ik daarom maar gewoon met school gesproken over wat er eigenlijk mogelijk is. In dit gesprek kwamen we uit bij een oplossing waar zowel de school als ikzelf achter konden staan: mindfulness training aan kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Mindfulness is een mooie manier om kinderen te leren meer rust en aandacht te geven aan zichzelf. Het bestaat uit praktische oefeningen die de kinderen leren om minder snel afgeleid te zijn, beter te kunnen concentreren, minder last te hebben van de drukte om hen heen en beter om te kunnen gaan met spanningen bij bijvoorbeeld negativiteit in de klas of als er getoetst wordt.

Ten eerste ga ik zelf ervaren wat de methode nu precies inhoudt en hoe het werkt. Ik heb me opgegeven voor een mindfulness cursus in Roosendaal. Voordat ik kinderen iets aanleer dien ik het eerst zelf te kunnen natuurlijk. Dus dat wordt oefenen en stil zijn en frustraties tegen komen en daarna weer vol goede moed verder gaan om zo na een paar maanden beter te weten en te voelen wat mindfulness met je kan doen.

Ten tweede ga ik in januari beginnen met de opleiding aan de Internationale Academie voor Mindful Teaching. De opleiding is bedoeld voor leerkrachten, therapeuten, artsen, orthopedagogen, kindercoaches, psychologen en psychiaters die werken met kinderen in de leeftijd van 4 t/m 19 jaar.
Het kwalificeert mij om trainingen in mindfulness te geven aan de kinderen van onze school die daar behoefte aan hebben. Aangezien dit echt nieuw is voor zowel de school als voor mij vind ik dit erg spannend maar ook geweldig!!

Mijn eerste doelgroep zijn de kinderen van de HBG groep. De hoog begaafden hebben op onze school een aangepast aanbod van lessen en methodes. Ook krijgen deze kinderen vaak workshops en andere bijzondere vormen van onderwijs. Mijn mindfulness training kan hier goed ingezet worden en samen met mijn collega’s gaan we bekijken welke werkvorm hier voor mij het beste werkt.

Dit alles is al een hele mooie eerste stap om mijn ideeën in de praktijk te brengen. Om zowel mijzelf als de kinderen te laten groeien, om van elkaar te leren en te ervaren wat mindfulness doet.
Volgens Eline Snel is het een levenshouding; een open, vriendelijke en opmerkzame levenshouding.

De basis van mindfulness is oefenen in bewuste, vriendelijke aandacht. Aandacht voor dit moment. NU. Aandacht voor de adem, lichamelijke klachten, spanning, zorgen, de piekerfabriek en werkdruk. Maar ook aandacht voor die talloze momenten van geluk. Momenten dat het leven vanzelf goed gaat. Zonder dat je kritische, oordelende geest zich overal mee hoeft te bemoeien. We leven vaak niet in het NU maar besteden veel aandacht aan wat er nog allemaal MOET, zou kunnen gebeuren of gebeurd is. We laten ons zomaar meeslepen in emoties, piekergedachten en reageren vaak automatisch op wat ons overkomt. Maar we kunnen onszelf trainen om te zorgen dat het ook anders kan.

Begrijpen jullie dat ik veel zin heb in komend schooljaar?

Wil je meer informatie of heb je vragen laat het me weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *